Facebook - krutá pravda

Vlna registrací na Facebook, která se konečně přehání i přes Českou republiku, si žádá podrobnější pohled na věc.
Předně zmíním, že jsem i já podlehla tlaku masy, a už nějaký ten pátek "fejsuju". Zatím celkem spokojeně, ale cítím počátek jistého stereotypu a uvědomuji si rozmáhající se závislost.
Popořadě...

O co jde?

Facebook je, jak nás poučuje Wikipedie, rozsáhlý sociální webový systém sloužící hlavně k tvorbě sociálních sítí, komunikaci mezi uživateli, sdílení multimediálních dat, udržování vztahů a zábavě.
Na celý projekt přišel Marek Zuckerberger, bývalý student Harvardské univerzity. Původně vše fungovalo jen pro jeho spolužáky, ale popularita rozšířila celý server neuvěřitelnou rychlostí, a stal se z něj takřka celosvětový pojem.

Dá se k něčemu připodobnit?

S trochou fantazie k Seznamovským Spolužákům.cz, snad i k Libimseti.cz nebo Lidem.cz. Ale k tomuto srovnání se snižuji jen nerada, Facebook je mnohem propracovanější a v mnoha ohledech zajímavější.

Proč Facebook?

Především pro jeho kvality. "Kdo není na Facu, jako by nežil." Toto mínění možná brzy získá více a více lidí po celém světě. Na Facebook sdílíte fotografie přátel, projednáváte schůzky, udržujete kontakty nyní ještě snadněji než přes maily. K dalším plusům přidávám lehký design, který napomáhá orientaci (Při tolika různých možnostech využití jinak téměř nezvladatelnou.).

Proč raději odolat?

Samozřejmě má i své stinné stránky. Pomalejšímu připojení může dělat problémy, to je každému asi jasné.
Pak je tu ošemetnost odkrývání svých osobních informací. Třeba takové fotografie z bujarých nočních večírků Vám určitě v budoucnu nepomůžou při hledání zaměstnání. Zpravidla je tomu přesně naopak...
Další zápory nevídím, snad jen možný pocit méněcennosti pokud neunesete fakt, že máte o sto přátel méně než lidé okolo Vás. Na Váš profil se totiž dostanou pouze Vámi povolené oči. Tak získáváte určitý okruh známostí, které se vzájemně zajímavě propojují. Vždyť všichni na celém světě se údajně znají jen přes šest osob!
A pozor na strávený čas online. Jen tak se od netu už nehnete. Co když někdo napsal něco zajímavého, okomentoval Vaši fotku nebo dokonce přidal nějakou svoji?! Přeháním, ale tento pocit určitě zažijete také.;)

Stejně tak nemohu zamlčet skoro nevyhnutelný pocit jakéhosi stereotypu. Ano, děje se tam vždy něco nového, čím více máte přátel, tím spíše nestíháte sledovat novinky, ALE...Brzy Vás Face přestane udivovat, překvapovat novými možnostmi a pocit zbytečnosti začne převládat. Ovšem, nepředbíhejme. Vyzkoušejte sami, za to nic nedáte, a uvidíte.;)

Tedy...

doporučuji na Facebook zajít a přemluvit k tomu i pár kamarádů. Třeba naleznete své dávné známosti ze základní školy, ze zájezdů, táborů či večírků.

Že stále nejste registrovaní?
A ví o Vás vůbec ještě někdo?!;)

Štítky: ,

Komentáře: 1:

Anonymous Anonymní řekl...

Teď jsi mě navnadila... Už jem tam :)

23.12.08 23:28  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka